31 Mart 2009 Salı

Tarçınlı kek


Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • bol tarçın
  • aldığı kadar un
  • 1.5 paket kabartma tozu
Önce yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz.daha sonra diğer sıvılar ekliyoruz.Daha sonra aldığı kadar un ile kıvamını ayarlayıp tarçın, kabartma tozu ve portakal kabuğu rendesini ilave ediyoruz.
Not:Kek için önemli olan malzemelerin soğuk değil oda sıcaklığında olması gerektiği için ben önceden çıkarmayı hep unutuyorum o yüzden sütü biraz ısıtıyorum.bunuda bir arkadaşımdan öğrendim.

Kahvaltılık pideler



Hamuru için:Ekmek makinesinde yaptım.içine hiç yağ koymadım.
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı kurumaya
  • 4 su bardağı un
İç malzeme:
  • Beyaz peynir
  • taze soğan
  • Maydanoz
  • domates
  • kekik
  • 1 yumurta akı
Hamur ekmek makinesinde mayalandıkttan sonra elimi iyice yağlayıp küçük bezeler yaptım.elimle açtım.Şekilde görüldüğü gibi hazırlayıp 200 derecelik kenarları kızarana kadar pişirdim.

Acılı tavuk göğsü ve marullu Cacık



Bu tarifi sevgili devletşahın sitesinde gördüğüm acılı tavuk kanadını görünce yaptım.Acı sos ve tavuk kanadı yerine tavuk etinin göğsü ve bol acılı biber salçası ile yaptım.Ayrıca ketçap ve kekik koydum.yağlı kağıt üzerine koyup fırında pişirdim.Cacık içinde marulları çok ince kıyıp içine ezilmiş 1 diş sarımsak,tuz ve yoğurdu ekledim.Salatalıkta yaptığımız gibi su eklemedim.sadece ev yoğurdunun sulu yerinden yaptım.üzerine de kurunane.Böyle acılı yemeğin yanında güzel gidiyor.

27 Mart 2009 Cuma

Peynirli börek ve irmikhelvası(tatlısı)



Peynirli börek için
  • 3.5 yufka(evde o kadar kalmıştı:))
  • yağlı beyaz peynir
  • 1 kurusoğan
  • maydanoz
  • 1 bardak süt
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • üzeri için karabiber
Tereyağını eritin.içine yumurtanın akını kabartmatozunu ve sütü ekleyin.sütü dolabtan çıktığı gibi soğuk eklemeyin yoksa tereyağ tekrar donuyor.Yemeklik doğranmış soğanı maydanozu ve peyniri karıştırın.Yufkaların arasına karışımdan sürüp ara katlara harcı yerleştirin.Üzerine karışımın kalan kısmına yumurta sarısını ekleyip sürünve karabiber serpin.Arkadaşım sevde den öğrenmiştim.ilk gördüğümde haşhaş zannettim.kabartma tozuda koyunca sodalı börek gibi biraz şişiyor.Evde soda yoktu:))çok güzel oldu ama.

İrmik helvası: Daha önce yaptığım irmik helvası ile ölçüler aynı ama pişirme tekniği biraz farklı.Annem bu şekilde yapar.Helva dan ziyade biraz tatlı gibi oluyor.Helvayı yağda kavurduktan sonra tamamen kavrulmasına yakın şekeri ekleyip biraz şekerle kavuruyorsunuz.Hafif karamelize olduğu için tatlı gibi oluyor.en son sütünü ekliyorsunuz.Cevizle çok güzel gidiyor.

26 Mart 2009 Perşembe

Mercimekli köfte

Vazgeçemediğim lezzetlerden birisi.Bulgurla yapılmış herşeye bayılıyorum.
Malzemeler
  • 1 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 2 çay bardağı köftelik bulgur
  • 1 büyük kurusoğan
  • 5 diş sarımsak
  • 4 dal taze sogan
  • 1/3 demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • sıvıyağ
  • 1 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • tuz,kimyon,karabiber,pulbiber,kurunane
Mercimeği haşlıyoruz.suyu ölçmeyi unuttum.Haşlandıktan sonra kıvamı birazcık koyu çorba kıvamı olacak.bulguru ve tuzunu ekleyip ıslatıyoruz.Diğer tarafta soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayıp yağda birazcık soteliyoruz.salçayı da ekleyip biraz karıştırıp ocağı kapatıyoruz.Demlenmiş olan mercimekli karışıma ekleyip iyice yediriyoruz.en son kalan malzemelerin hepsini ekleyip servis yapıyoruz.

Domates çorbası


Malzemeler
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı su
  • 1 pet bardak domates suyu(buzluktan çıkardım)
  • 1 pet bardak kemik suyu
  • tuz, kurunane
  • sıvıyağ
Sarımsağı yağa ekleyip yanmadan unu ekleyip kavuruyoruz.Domates salçasını da ekledikten sonra suyu azar azar yedirerek ekliyoruz.Buzluktan çıkardımız kemik suyunu ve domates suyunu içine atıyoruz.kaynayana kadar Karıştırıp 2 dakika daha pişiriyoruz.tuzunu ve baharatlarını ekliyoruz.topaklanma olursa Blendırdan geçirebilirsiniz

23 Mart 2009 Pazartesi

Fırında hamsi


Hamsileri kılçıklarıyla beraber temizleyip tuzladım.İki hamsiyi açıp birleştirip unlayıp yağlanmış tepsiye dizdim.Mısır unu olursa daha iyi olur.İsterseniz üstüne çok hafif yağ gezdirebilirsiniz.230 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dk da kızarana kadar pişiyor.Ara sıra bakmakta fayda var.Hem balık kokusu üzerinize sinmiyor,hem başında beklemiyorsunuz hemde hafif ve aynı yağda kızarmış gibi çıtır çıtır oluyor.

Küncülü Bazlama

Üç gün önce yaptığım ıspanaklı pidenin hamurundan artanını buzdolabına koymuştum. Öğle yemeğinde ekmek yerine bu bazlamaları yaptım.Hamuru beze haline getirdikten sonra bir tarafını unlamadan önce küncüye iyice batırıp sonra açtım.Krep tavasında pişirdim.Hamurları genelde çok mayalıyorum.Artan kısmını buzdobına koyduğum zaman hiçbirşey olmuyo.Sık sık ekmek yerine yemeklerin yanına bazlama yapıyorum.Helede sabah kahvaltılarında sıcak sıcak yapıp üstünede tereyağ sürdünüzmü harika oluyor.Annem bunu odun ateşinde sacın üzerinde yapar tabi onun tadına doyum olmaz.Helede yazın. Adana'da evlerin çatısı yoktur.Eskiden (hala vardır) damların bir köşesi ocak yapılırdı.Orda sacın üzerinde yufka ekmekler, bazlamalar,sıkmalar yapılır.Yazın sıkmanın yanına ayran veya karpuz harika olur.şimdiden çok canım çekti bahsedince.Bir an önce yaz gelsede Adana ya gitsem...

Ispanaklı açık pide


Hamuru için :Ekmek yapma makinemde yapıyorum hamurunu.Herhangi bir mayalı hamurla olur zaten.Patetesli gözlemeden yaptığım ölçülerden bakabilirsiniz.

İç malzemesi:
  • 250 gr ıspanak
  • 3 yemek kaşığı kıyma
  • 1 soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • tuz ve baharatlar
Sıvıyağda önce kıyma sonra soğanı ve ıspanağın köklerini soteleyip salça ekliyoruz.Doğranmış ıspanağı, tuzunu ve baharatların ekleyip suyunu çekinceye kadar biraz pişiriyoruz.

Hamuru açıp içine soğumuş olan malzemeyi ekliyoruz.200 derecede pidenin kenarları kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Çıtır sigara börekleri ve kısır



Keki yaptığımız günün ertesinde benim ve kızımın arkadaşları oturmaya geldiler.Kekimiz zaten vardı yanına kızımla beraber sarıp buzluğa attığımız sigara börekleri ve kısır yaptık .

Çıtır sigara börekleri için: Buzluktan çıkardığımız sigara böreklerini(iç malzemesi lor.kıymaylada çok harika oluyor) önce iyi çırpılmış yumurtaya sonra robottan geçirdiğim bayat ekmeklere bulayıp yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz.200 derecede kızarana kadar pişiriyoruz.Yağda pişmediği için çok hafif oluyor.

Kısır için : Maalesef bunuda aceleden ölçemedim.Ama şu kadarını söyliyeyim.Kişi sayısı için 1 çay bardağı bulgur koyduğunuz zaman herkese 2 kase kadar çıkıyor.İnce bulguru kaynar su ve tuz ekleyip demlenmeye bıraktım.Diğer tarafta kuru soğan ve sarımsağı bol yağda kavurup biber salçası ekleyip biraz daha kavurdum.Bulgura ekleyip iyice yedirdim.En son limon suyu nar ekşisi,kimyon,pulbiber ve evde hangi yeşillik varsa(marul,maydanoz,havuç,taze soğan,kırmızı lahana) hepsinden bolca ekleyip iyice karıştırdım.Salata malzemesi ne kadar çok olursa o kadar hafif oluyor

Çikolata soslu kek


Kızımın özel isteği üzerine babasının olmadığı bir akşam yemek yerine bu keki yapıp çayla beraber yedik.İçinde çikolatanın olduğu herşeyi seviyor çocuklar...

Keki için:
  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
  • vanilya
  • 1.5 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • kakao
Üzeri için : 1 paket hazır çikolata sosu

Maklube

Geçen haftadan bu yana fotoğrafını çektiğim tarifler baya birikti.Ev işleri ve çocuklardan fırsat bulup bir türlü ekleyemedim.İlk tarif maklube.Bana öğrenciliğimde gittiğim iftar davetlerini hatırlatır hep.Muhabbeti arttıran bir sunumu var çünkü.Herkes toplanıp tek bir tepsiden paylaşarak yiyor.Beni çok hoşuma gitmiştir sunumu.Hangi yöreye ait bilmiyorum ama...Ben ölçerek yapmadım.Sadece yapım aşamalarını ve malzemelerini veriyorum.
Pilavı için: Soğanı rendeleyip sıvıyağda birazcık soteledim.Çok az (kaşığın ucuyla derlerya) domates salçası ekledim.Daha sonra bulguru ekleyip karıştırdım, tuz ve baharat olarak kimyon ve karabiber ekledim.sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirdim.Ben bulgur pilavını biraz fazla pişmiş sevdiğim için suyunu üzerini baya geçecek kadar koyuyorum.
Kavurması için : Az bir sıvıyağ koyup kuşbaşı doğranmış etleri pişirdim.Pişmesine yakın Piyazlık doğranmış soğanı, tuz ve kekik ekledim.

Sunumunu anlatmama gerek yok sanırım görüldüğü üzere...

16 Mart 2009 Pazartesi

Patatesli Gözleme






Malzemeler
Hamuru ekmek yapma makinesinde yaptım.Normal bir mayalı hamur zaten.
  • 1.5 bardak ılık su
  • 4 bardak un
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığından az kurumaya
İçi için ölçülerini yazmıyorum.Herkes kendi zevkine göre hazırlayabilir.Soğanı ve salçayı yağda kavurduktan sonra haşlanmış patatesleri ve bahartaları ekleyip soğumaya bırakın.
  • Haşlanmış patates
  • Soğan
  • sıvıyağ
  • tuz,pulbiber,karabiber,kimyon
  • maydanoz
  • salça
Fotoğraftaki el 4,5 yaşındaki kızımın eli.elindeki de kendi elceğiziyle yaptığı gözlemesi.Kendi yapınca daha bi iştahlı yiyo.Her hamur işi yapmamda mutlaka yardımıma gelir:)

14 Mart 2009 Cumartesi

Sarımsaklı ve soya soslu tavuk


Malzemeler
  • 500 gr kuşbaşı tavuk
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • tuz,karabiber
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
Hepsini iyice karışırıp ocağa koyun ağzını kapatıp suyunu çekinceye kadar ara ara karıştırarak pişirin.

Acıkalı Sütlü Ekmek




Ye43: ekmek etkinliğini duyunca ne yapabilirim diye düşünürken.Ekmeğe sürdüğümüz acıka geldi.neden acıkalı ekmek olmasın dedim.İyiki demişim. çok harika oldu.Dokusu normal ekmeklerden biraz daha yumuşak.Kek gibi yiyebilirsiniz.Ben ekmek yapma makinemde yaptım.900 gr.lık ve bardak ölçüm 210 ml.Makinesi olmayanlar için.Elde normal hamuru yoğurup yaklaşık 20 dk dinlendikten sonra acıkayı ekleyip iyice yoğurup tekrar mayalanmaya bırakabilirsiniz.Çünkü ekmek yapma makineleri o şekilde yapıyor.Önce normal hamur yoğuruyor.Yoğurmaya başladıktan yaklaşık 30 dk. sonra diğer malzemeyi ekliyorsunuz.
Ben elimden geldiği kadar daha vitaminli olsun diye bütün ekmeklerimi sütle yapmaya çalışıyorum.Bunuda sütle yaptım
Malzemeler(Daha önce yaptığım sütlü ekmekle aynı)
  • 1.5 bardak ılık süt
  • 4 bardak un
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığından az eksik kuru maya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
Acıka için
  • fotoğrafta gördüğünüz kadar ceviz ve közlenmiş kırmızı biber(buzluktan çıkarmıştım)
  • 2 yemek kaşığı kurutulmuş biber salçası(Bizim Adana-karaisalıya özel.diğer salçalara göre çok kuvvetli oluyor)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • pulbiber
  • kekik
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
Acıkayı yaparken bizim salça kurutulmuş olduğu için biraz yağda kavurdum.Normal hazır salçaları kavurmadan yapabilirsiniz.sonra robotta çektiğim közlenmiş biber , ceviz ve baharatları ekledim.cevizleri fazla küçültmeyin.Biraz iri olunca daha iyi oluyor.Ağıza çıtır çıtır geliyor.

önemli:Elde edilen acıkanın yarısını kullandım.Biraz fazla geldi.

Patlıcan kurusu,kıymalı yoğurt çorbası ve yumurtalı pırasa





Dün öğlen menümüz bu.Patlıcan kurusu küp küp doğranmış ve kurutulmuş adana(bostan) patlıcanları.Bunu güveçte vede kuşbaşı et ile yaptığınız zaman tadına doyum olmaz.Sanki patlıcan değil de et yiyorsunuz gibi oluyor.Ben maalesef sadece kendime yaptığım için güveç kullanmıyorum. Evde sadece ben yiyorum.Eşimin tek yemedeiği şey patlıcan.Benimde en sevdiğim sebze.
Yoğurt çorbasına gelince her anne benim gibi değişik çorba tarifleri geliştiriyordur. eminim.Çocuğumuz nasıl daha fazla vitamin alabilir diye düşünürüz hep.Maalesef ek gıdaya yeni başlayan oğlumun tek yediği çorba bu.Sebze çorbalarını kesinlikle yediremiyorum.Yakında sebzeli yoğurt çorbaları denicem.Bakalım yiyecekmi.Ben yoğurt çorbasına kavrulmuş kıyma ve sarımsak ekliyorum.yumurta sarısınıda 1 yerine 2 kullanıyorum.Pirinç yerinede şehriye kullanıyorum.
Yumurtalı pırasayıda birkaç gün önce arkadaşım Esma da yemiştim.Annesi yapmıştı.Çok hoşuma gitti.hemen yaptım.Eşim ilk önce taze soğan sandı.Kahvaltılar için ideal olur bence.

Patlıcan kurusu
  • 1 su bardağı patlıcan kurusu
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kıyma
  • 1 su bardağı küp doğranmış domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz ve istenilen baharatlar
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Patlıcanlar önce biraz haşlanır.suyu süzülür.Önce kıyma kavrulur.Daha sonra soğan,sarımsak eklenir biraz daha kavrulur.Salça eklenir.Süzülün patlıcanlar eklenir.domates ve üstünü biraz geçecek kadar su eklenir, tuzu ve baharatı eklendikten sonra suyunu çekene kadar pişirilir.

Kıymalı yoğurt çorbası
  • 4 yemek kaşığı arpa şehriye
  • 3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 büyük kase yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • tuz
  • üzeri için yağda kavrulmuş kurunane ve kekik
şehriyeler suda haşlanır.İçine kavrulmuş kıyma eklenir.Sarımsaklar çok minik doğranır.Diğer tarafta yumurta sarıları,un ve yoğurt iyice çırpılır.Çorbanın suyundan biraz eklenip kesilmesi önlenir.yavaş ça karıştırarak çorbaya eklenir.Kaynayıncaya kadar karıştırılır.Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dk. daha kadar kaynatılır.Tuzu eklenir.(önce eklerseniz kesilebilir)Üzeri
ne sıvıyağda kavrulmuş kekik ve kurunane gezdirilir.Çorbabın suyunu göz kararı ayarladım.yoğurtlu karışımı ekledikten sonra ayarlayabirsiniz kıvamını.Ben oğluma tuz ve yağını eklemden önce ayırdım.Malum ek gıdaya yeni başladık.

Yumurtalı pırasa
  • 250 gr. pırasa
  • 2 yumurta
  • sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı kıyma
  • pulbiber.tuz
Kıyma yağda kavrulur.Küçük doğranmış pırasa eklenir ağzı kapatılıp kısık ateşte kendi suyuyla pişirilir.Tuzu eklenir.Üzerine pulbiberle çırpılmış yumurtalar ekleyip karıştırılır.Ağzı kapatılıp kısık ateşte 1-2 dk. pişirilir.

11 Mart 2009 Çarşamba

Sütlü ekmek ve Fırında patatesli köfte





Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.Bazı nedenlerden dolayı bloguma devam edememiştim.Şimdi tekrar başlıyorum.(Arkadaşlarımın teşvikiyle).İnşallah bundan sonra devamı gelir.
1.5 yıl aradan sonra ilk tariflerim ekmek yapma makinasında sütlü ekmek ve fırında patatesli köfte.

Sütlü ekmek.
(900 gr lık makineler için)
  • 1.5 bardak süt
  • 4 bardak un
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığından biraz eksik maya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
Makinesi olmayanlar için benim bardak ölçeğim 210 ml.normal bir su bardağıda 200 ml olduğuna göre buna görede ayarlayabilirsiniz.En alta sütü üstüne unu, unun ortasına mayayı farklı köşelere tuz şeker ve tereyağını ekliyoruz.

Patatesli köfte
  • 4 orta boy patates
  • 300 gr. kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı galeta unu
  • isteğe göre baharat
  • bir tutam tuz
  • 1 pet bardak et suyu
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
Kıyma ,rendelenmiş soğan,ezilmiş sarımsak,galeta unu,tuz ve baharatlar birlikte yoğurulur.köfte yapılır.köftelerin büyüklüğünde patatesler doğranır.Bir patates bir köfte şeklinde tepsiye dizilir.(bu ölçüler küçük dikdörtgen borcama tam geldi)Salça ve et suyu iyice karıştırılır.üzerine gezdirilir.kapaklı borcamda patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.