31 Mayıs 2009 Pazar

Kekikli Poğaça



Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı süt
  • 4 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı kurumaya
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı kekik
  • iç malzeme lor peyniri
  • üzeri için haşhaş veya susam
Hamuru makinede yoğurdum.Onun için maya siz instant yada yaş maya kullanabilirsiniz.İlk yoğurma işleminden sonra 3 yemek kaşığı kekik ekledim.Normal yapacaklar için iyice yoğurduktan sonra kekik ekleyip biraz daha yoğurup mayalanmaya bırakabilirsiniz.Yarısını peynirli diğer yarısınıda boş yaptım.Kekiğin kokusu çok güzel oluyor.Helede yeni fırından çıkınca.Afiyet olsun....

30 Mayıs 2009 Cumartesi

Kıtır patates



Bu tarifi yaklaşık 1-2 yıl önce bloglara rastlamıştım.Ama nerden olduğunu hatırlayamıyorum.Haftasonu kahvaltıları için arasıra yaparım.Çok lezzetli bir tarif.
Malzemeler:
  • 2 ortaboy patates
  • sıvıyağ,tuz
  • kaşar peyniri
Patatesleri rendeleyip suyunu elimizle iyice sıkıyoruz.Ben 3 defa geçirdim elden.Teflon tavaya sıvıyağ koyup patatesleri ince bir tabak gibi yayıyoruz.Krep tavası varsa ideal oluyor.üstüne bastıra bastıra kenarlarını düzelterek tabak şeklini veriyoruz.İki tarafınıda pişiriyoruz.Tabi bunu hiç kırmadan çevirmekde biraz marifet ister:)Düz bir tencere kapağından yardım alabilirsininiz.
İki tarafıda kızardıktan sonra üstüne kaşar rendesi ekliyoruz.miktarını ölçemedim.Üzerini kaplayacak kadar.Kaşar eridikten sonra servise hazır.Tabi bunu kahvaltıyı hazırladıktan sonra yapmak lazım.Sıcak sıcak yemek için.Soğuyunca kıtırlığı gidiyor.Afiyet olsun....

26 Mayıs 2009 Salı

Patatesli Pide

Sıradaki pide tarifide geldi.Bu aralar pek tarif ekleyemiyorum.Aslında çok tarif yaptım ama koşturmadan hiçbirini fotograflayamadığım için ekleyemiyorum siteye.Dünde ilçedeki çok sevdiğim arkadaşlarımdan olan rabahın davetlisiydik.Çok güzel şeyler hazırlamıştı ama fotograf makinesini eşim alınca onuda fotograflayamadım.size onun sitesini tanıtayım.Oda blog aleminde daha çok yeni 1 haftalık.İçeriğide çok güzel.Mutlaka uğrayın derim.Adrese gelince http://rabahinmutfagi.tr.gg/
Malzemeler:
Hamur için:
  • 1.5 su bardağı süt
  • 4 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 kaşık sıvıyağ
İç malzeme:Daha önce yaptığım patatesli gözleme ile aynı içe sahip sayılır.Kısacası patatesleri haşlayıp ufak ufak doğruyoruz.Diğer tarafta soğanı ve biberi doğrayıp sıvıyağda soteliyoruz.Salçayı,sarımsağı ve baharatları ekleyip en son patatesleri ekleyip birazcık soteliyoruz.soğuduktan sonra hamurun içine koyuyoruz.

22 Mayıs 2009 Cuma

Çubuk Gölünde Piknik

Geçen hafta sonu havalar sıcak olunca nerdeyse pikiniğe giden yok gibi.Bizde 3 aile toplanıp Bolu nun göynük ilçesi yakınlarındaki Çubuk gölüne gittik.Çocuklarla biraz sıkıntı yaşasakda çok güzeldi.


soframız mangal pişmeden önceki hali.Sonrasını çekemedim.

21 Mayıs 2009 Perşembe

Kahvaltılık yumurtalar


Bunu bilenler vardır mutlaka.Bende Oktay Usta da görmüştim.yumurtayı haşladıktan sonra sarılarını çıkarıp bir kaba alıyoruz.İçine taze soğan ve maydanoz doğrayıp zeytinyağı tuz,pulbiber ekleyip iyice karıştırıyoruz.Daha sonra tekrar yumurtaların içine dolduruyoruz

19 Mayıs 2009 Salı

Et suyuyla kıymalı menemen


Kahvaltılar için bir lezzet daha.Şöyle ekmeği bana bana yemeği seviyorsanız menemene bunu tavsiye ederim.
Malzemeler:
  • 3 kaşık kıyma
  • 3 yumurta
  • 1 soğan
  • 2 biber
  • 2 domates
  • tuz,kekik,sıvıyağ
  • yarım pet bardak etsuyu

18 Mayıs 2009 Pazartesi

Sarımsaklı köfte


Birçok yerde farklı oluyor bunun adı.Bazıları fellah köfte diyor.Ben sarımsaklı köfte olarak biliyorum.bunun çorba yapılmış hali meşhurdur adanada topalak derler.İnşallah yakın zamanda yaparsam koymayı düşünüyorum.Bugünlerde onu kafaya taktımda.Bunu arkadaşım getirdi.sağolsun bahar temizliğine başlayınca yardıma geliyor bazen bana. 2 çocukla olmuyor çünkü.Onlara baksa yetiyor bana.Eeee garip memlekette olunca böyle.Anne yokki yardıma gelsin veya çocuklara baksın.Tam tarifini almayı unutmuşum sadece sosuna koyduğu malzemeleri söyleyebilirim.Taze soğan kurusoğan,sarımsak,salça,baharat.Bizim orda bol sarımsak ve domates konur.(Arkadaşım muş malazgirtli.)

13 Mayıs 2009 Çarşamba

Kıymalı Pide


Bu kadın ne kadar çok pide yapıyor böyle başka bişey bilmiyormu diyebilirsiniz.Eeeee eşinin favori yemeği olunca birde ekmek yapma makinası gibi bir rahatlık olunca bol bol yapılıyor böyle.bu kıymalı olan.Sanırım patatesliyi koymadım.Yakında onuda koyarım.
Malzemeler:
Hamuru:Daha önce sütlü ekmekte yaptığım ölçüler.Tabi bu ölçünün yaklaşık yarısını filan kullandım.

İç malzeme:
  • 250 gr kıyma
  • 1 domates
  • 1 biber
  • 2 soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • tuz,karabiber,kimyon,kekik.pulbiber
İç malzemeleri karıştırıp hamuru açıp içine yayıyoruz.230 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.Ben kenarlarına bu sefer yumurta sarısı yerine yoğurt sürdüm.Afiyet olsun...

buda kızımın dün benim için topladığı papatyalar.mutfağımıza çok hoş bir hava kattı:))

11 Mayıs 2009 Pazartesi

Sütlü İrmikli Muhallebi


İki gündür ortalarda yoktum.Biraz diğer bloglarda ne var diye bakıyordum.Hergün düzenli takip ettiğim zeynepingüncesi ne baktığımda birde ne göreyim.benim blogumun tanıtımı yapılıyor.Çok mutlu oldum.Teşekkürler sevgili Kübra Zeynep.
Geçelim tarife bizim için çok hafif ve çocuklar için besleyici bir muhallebi.
Malzemeler:
  • 5 su bardak süt
  • 10 yemek kaşığı irmik
  • 10 yemek kaşığı şeker
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
sütü irmiği ve şekeri karıştırıp pişiriyoruz.Kaynamaya başlayınca 1 kaşık su ile açtığımız nişastayı ekliyoruz.biraz kaynatıp ocaktan alıyoruz.İçine vanilya ekleyip tepsiye boşaltıyoruz.Şeker miktarını şekerli seviyorsanız 2 kaşık daha artırabilirsiniz.birde rengi biraz sarı gözüküyor.Ama içinde tereyağ yok.süt köy sütü ve baya yağlıydı onun için.

8 Mayıs 2009 Cuma

Tavuklu Bulgur pilavı ve yumurta salatası_2



Bulgur pirince göre hem daha sağlıklı hem daha hesaplı.Bir ara neydi öyle pirinç fiyatları herkes bulgura hücum etmişti.Ben daha çok bulguru tercih ediyorum.Gerçi ben bulgurla yapılmış herşeyi sevdiğim için.Yanında da ayran.bu hafta Taraklı da köylerin hayır pilavları başlıyor.Böyle bir geleneği ilk defa buraya gelince duydum.Daha sonra detaylı bahsederim.Yumurta salatasıda daha önce yaptığımdan bazı malzemeleri değişik.Diğerine bakmak için burayı tıklayın.
Malzemeler:
Tavuklu Pilav için:
  • 2 tane tavuk budu
  • 3 soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 havuç
  • Pilavlık bulgur
  • su
  • tuz,kekik,karabiber,kimyon
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
Tavuk budlarını tencereye alıyoruz.suyunu ekliyoruz.İçine besleyici ve lezzetli olması için soğanları,sarımsakları ve havuçu tüm tüm atıyoruz ve beraber haşlıyoruz.İçin kekik de atıyorum.Tavuklar haşlanıca alıp didikliyoruz.diğer tarafta tavaya sıvıyağ koyup salçayı ve bulguru ekliyoruz.Sıvıyağı normal pilava göre az koyun çünkü tavuk suyu yağlı oluyor.Tavuk suyunu tuzunu karabiber kimyon ve didiklediğimiz tavukları ekleyip iyice karıştırıp pişiriyoruz.Yanında ev yoğurdu ile yapılmış bol köpüklü ayran ve biber turşusu harika oluyor.

Yumurta salatası_2
  • 3 haşlanmış yumurta
  • 1 küçük domates
  • 1 küçük kurusoğan
  • zeytinyağı
  • tuz,sumak
  • 1 tutam maydanoz
Hepsini doğrayıp karıştırıyoruz.Adana da haşlanmış patates ve yumurta sumak olmadan yenmez.Afiyet olsun

6 Mayıs 2009 Çarşamba

Fırın poşetinde kavurma

Çok pratik vede kendi suyuyla piştiği için lezzetli bir yemek.Fırınım benim genelde kuruttuğu için et yemeklerini ancak poşette yapabiliyorum yada aliminyum folyo kapatıyorum ama aliminyum folyonun kansorojen madde içerdiğini duydum.Onun için mecbur kalmadıkça kullanmıyorum.
Malzemeler:
  • 500 gr yağsız kuşbaşı et
  • 1 büyük boy soğan rendelenmiş
  • 3 diş sarımsak
  • 2 domates
  • 2 biber
  • tuz,karabiber,kekik,pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı ev yapımı biber salçası
  • hafif sulu istiyorsanız 1 çay bardağı su
  • 1 kaşık sıvıyağ
bütün malzemeler karıştırılıp 1 saat dinlendirilir.200 derecede yaklaşık 45 dk. pişirlir.Çok güzel yumuşak olduğu için bebeklere yedirirken kolaylık oluyor.

Tombiş Sigara Börekleri


Sigara böreklerini fazla kızartma yapmam.Genelde daha önce yaptığım çıtır sigara börekleri gibi yapıyorum.Ama yanına patates ve biber kızartması olunca kahvaltıda bi başka güzel oluyor.Tombiş dememin sebebi 2 kat sarılmış olmaları.Buzluğa atarken bir kısmını 2 kat sarıyorum.Çıtır sigara böreklerini yapmak için.Afiyet olsun....

4 Mayıs 2009 Pazartesi

Elmalı cevizli KEK




Bu tarifi42. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ nin ev sahibi tarif dünyasına gönderiyorum.
Malzemeler:
Keki için:
  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1.5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 2 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • yağlı kağıt
Üzeri için:
  • 1 kaşık tereyağ
  • 4 elma
  • 8 tatlı kaşığı şeker
  • bol tarçın
  • 1 avuç ceviz
Üzeri için elmaları ince ince doğrayıp tereyağ ve şeker ile suyunu çekene kadar kavuruyoruz.pişince bol tarçın ve ceviz ekleyip yağlı kağıt serilmiş tepsiye yayıyoruz.Cevizleri elinizle parçalayın.Ağza çıtır çıtır geldimi daha güzel oluyor.Daha sonra diğer malzemelerle normal bir kek yapıyoruz.Daha öncede söylemiştim püf noktası kekin daha iyi kabarmasını istiyorsanız malzemelerin odasıcaklığında olması gerekiyor.ben direk dolaptan çıkardığım için onun yerine bende sütü biraz ısıtıyorum.Hazırladığımız keki tepsiye elmaların üstüne yayıyoruz.180 derecede pişiriyoruz.Piştikten sonra ters çeviriyoruz.ve harika bir lezzeti tadıyoruz.Afiyet olsun....

Not:Tarif için arkadaşım ümmiye ye teşekkürler

Fırında karnıbahar



Karnıbaharın kızartması güzel oluyor ama ağır oluyor.Bende böyle yapıyorum.Kızartmasına yakın bir tat oluyor.Hemde hafif.Ablam geçen aynı tarifi brokoli içinde yapmış.Onuda denemek lazım.

  • Küçük boy karnıbahar
  • 1 patates
  • 1 havuç
  • 2 kaşık yoğurt(sulu)
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • 3 yumurta
  • aldığı kadar un
  • tuz,pulbiber
  • limon
Karnıbaharı ve küp küp dogradığımız patates ve havucu haşlıyoruz.Haşlama suyunu tuz atıp limon sıkıyoruz.hepsini tepsiye alıp.diğer malzemleri iyice çırpıp gezdiriyoruz.Üstüne en son pul biber gezdiriyoruz.fırında kızarana kadar pişiryoruz.

Çikolata soslu sultan sarması


Bu tarifi ablamın görümcesinden almıştım.Buket in lezzethanesinde de görünce yapayım dedim.Bende ilave olarak çocuklar sevsin diye çikolata sosu ekledim.
  • 100 gr margarin
  • 1 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı şeker
  • hindistan cevizi
  • vanilya
  • 1 kaşık nişasta
  • 5 su bardağı süt(1 kg)
üzeri için
  • yarım paket çikolata sosu
  • 1,25 su bardağı süt
Margarini eritip unu birazcık kavuruyoruz.Daha sonra sütü ve şekeri karıştırıp ekliyoruz.vanilya ve pişmesine yakın nişastayı ekliyoruz.Topaklanmaması için bütün karışımları ekleyince blendırdan geçiriyorum.Mikserden daha iyi oluyor.Tepsimizin altını tamamen hindistan cevizi ile kaplıyoruz.Muhallebiyi döküp üzerini tekrar hindistan cevizi ile kaplıyoruz.Sıcaklığı gidince buzdolabına kaldırıyoruz.1 saat dinlendikten sonra keserek rulolar yapıyoruz.En son üstüne hazırladığımız çikolata sosunu döküp tekrar dolaba kaldırıyoruz. yarım saat dinlenince servis ediyoruz.