16 Kasım 2012 Cuma

Topalak Aşı

 

Adana'nın yöresel yemeklerinden.Geç bile kaldım bunu yayınlamaya.Yanına çeşit eklemeden hem çorba hemde anayemek niyetine besleyici ve doyurucu bir yemek.Özellikle kış günlerinde çok güzel gidiyor.

Malzemeler:

1.      Yarım kilo kemikli et

2.      2 yaprak defne yaprağı

3.      2 orta boy soğan

4.      3 çay bardağı köftelik bulgur

5.      1 çay bardağı un

6.      2 yemek kaşığı irmik

7.      1 tatlı kaşığı biber salçası(hamuruna)

8.      2 yemek kaşığı biber salçası(sosuna)

9.      tuz.karabiber,kimyon,kurunane

10.  3 diş sarımsak(sosuna)

11.  bol sulu yarım limon suyu

Kemikli eti içine defne yaprağı ve soğanın birini içine atarak etler iyice ayrılana kadar haşlayın.Soğanı ve defne yaprağını içinden alın. haşlanan etide etlerini ayırıp içine tekrar atın

 

Diğer tarafta ince bulguru 1 çaybardağı soğuk suyla yarım saat ıslatın.Daha sonra içine diğer soğanı rendenin ince yeriyle rendeleyin.Tuz, kimyon ve karabiberini, salçasını, unu, irmiği ekleyip elinizi ıslata ıslata iyice yoğurun.topalakları kolay dökme yöntemi şekildeki gibi





En son döktüğünüz toplakları yuvarlayın.bu aşamada yardım çok iyi oluyor.Ben minik minik döküyorum.Çocuklar yuvarlıyor.Çokda hoşlarına gidiyor.


Hazırladığınız topalakları Kemik suyunun içine tuz atarak içine atın.Yaklaşık 15 dakika kadar haşlayın.Limon suyunu ekleyin.Aslında içine haşlanmış nohutta atılıyor ama ben yaptıktan sonra aklıma geldi.Uzun süredir yapmayınca.Üzerine 3 diş sarımsağı ezin. Tavada yağın içine atın.Ben cezvede yapıyorum.Yağı az kullanması daha kolay oluyor.Çok az yağ koyun çünkü kemikli atin yağıda oluyor.Salçayı kavurup bol kurunane ekleyin.Haşlama suyundan biraz ekleyip salçayı iyice eritip yemeğe ekleyin.Afiyet olsun


 
 

2 yorum:

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

Nefis bir yemek daha önce Adanalı bir arkadaşımdan duymuştum Ama denemek kısmte olmadı.
Ellerine sağlık

sevgiler

Disalce dedi ki...

insan kendi yöresel yemeklerini eklemeyi unutuyo bazen...halbuki evdede sık sık yapılır yani..ellerine sağlık canım.nefis görünüyor.bizimde buna benzer yöresel yemeğimiz vardır...