23 Mart 2009 Pazartesi

Küncülü Bazlama

Üç gün önce yaptığım ıspanaklı pidenin hamurundan artanını buzdolabına koymuştum. Öğle yemeğinde ekmek yerine bu bazlamaları yaptım.Hamuru beze haline getirdikten sonra bir tarafını unlamadan önce küncüye iyice batırıp sonra açtım.Krep tavasında pişirdim.Hamurları genelde çok mayalıyorum.Artan kısmını buzdobına koyduğum zaman hiçbirşey olmuyo.Sık sık ekmek yerine yemeklerin yanına bazlama yapıyorum.Helede sabah kahvaltılarında sıcak sıcak yapıp üstünede tereyağ sürdünüzmü harika oluyor.Annem bunu odun ateşinde sacın üzerinde yapar tabi onun tadına doyum olmaz.Helede yazın. Adana'da evlerin çatısı yoktur.Eskiden (hala vardır) damların bir köşesi ocak yapılırdı.Orda sacın üzerinde yufka ekmekler, bazlamalar,sıkmalar yapılır.Yazın sıkmanın yanına ayran veya karpuz harika olur.şimdiden çok canım çekti bahsedince.Bir an önce yaz gelsede Adana ya gitsem...

2 yorum:

hilal dedi ki...

bazlamaya bayılırım, bizim burdada semt pazarlarında bulunur, arada ordan alırım ama sayende bende yapabilirim belki :)

zeynebinsofrası dedi ki...

Çok zor değil yapması hilal.herhangi bir mayalı hamuru merdane veya oklava ile çok ince olmayacak şekilde açıyorsun.Sayfamı kimse ziyaret etmiyor diye üzülüyordum.İzleyenler arasında ve yorumunu görünce çok sevindim.Çok sağol