27 Mart 2009 Cuma

Peynirli börek ve irmikhelvası(tatlısı)



Peynirli börek için
  • 3.5 yufka(evde o kadar kalmıştı:))
  • yağlı beyaz peynir
  • 1 kurusoğan
  • maydanoz
  • 1 bardak süt
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • üzeri için karabiber
Tereyağını eritin.içine yumurtanın akını kabartmatozunu ve sütü ekleyin.sütü dolabtan çıktığı gibi soğuk eklemeyin yoksa tereyağ tekrar donuyor.Yemeklik doğranmış soğanı maydanozu ve peyniri karıştırın.Yufkaların arasına karışımdan sürüp ara katlara harcı yerleştirin.Üzerine karışımın kalan kısmına yumurta sarısını ekleyip sürünve karabiber serpin.Arkadaşım sevde den öğrenmiştim.ilk gördüğümde haşhaş zannettim.kabartma tozuda koyunca sodalı börek gibi biraz şişiyor.Evde soda yoktu:))çok güzel oldu ama.

İrmik helvası: Daha önce yaptığım irmik helvası ile ölçüler aynı ama pişirme tekniği biraz farklı.Annem bu şekilde yapar.Helva dan ziyade biraz tatlı gibi oluyor.Helvayı yağda kavurduktan sonra tamamen kavrulmasına yakın şekeri ekleyip biraz şekerle kavuruyorsunuz.Hafif karamelize olduğu için tatlı gibi oluyor.en son sütünü ekliyorsunuz.Cevizle çok güzel gidiyor.

Hiç yorum yok: